Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Οι μεθοδεύσεις, τα ψέματα και σκευωρίες της εργοδοσίας στον Καφεναί δεν θα περάσουν!



Ως αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι - παράνομα και καταχρηστικά απολυμένοι του Καφεναί οφείλουμε να απαντήσουμε στις σκευωρίες και τα ψέματα, της εργοδοσίας και κάποιων ατόμων που θέλουν να λέγονται «συνάδελφοι», που μόνο στόχο έχουν να πλήξουν και να αδυνατίσουν τον δίκαιο αγώνα μας, παραπλανώντας, την κοινή γνώμη θίγοντας την τιμή μας και την υπόληψη μας, τους πελάτες του καταστήματος που τόσα χρόνια εξυπηρετούσαμε. Τις τελευταίες μέρες έχουν συμβεί διάφορα γεγονότα και αισθανόμαστε την υποχρέωση να τα καταγγείλουμε.
Την Πέμπτη 29/8, η Επιτροπή Αγώνα, μέλη του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού και πολλοί αλληλέγγυοι,  πραγματοποιήσαμε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τον Καφεναί. Παράλληλα η διαδήλωση 2500 εργαζομένων (από την ΕΡΤ, από τους ΟΤΑ, από δασκάλους και καθηγητές κ.α.) που ήταν σε εξέλιξη εκείνη την στιγμή και στην οποία συμμετείχαμε ως αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι του Καφεναί, σταμάτησε στην συμβολή των οδών Εθν. Αμύνης και Λ. Νίκης, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του δίκαιου αγώνα μας.
Η εργοδοσία του Καφεναί, φανερά ενοχλημένη από το πλήθος του κόσμου, δημοσίευσε λίγες ώρες αργότερα στην σελίδα του facebook του υπεύθυνου καταστήματος, Νίκου Μακρυνάκη, ένα κατάπτυστο έγγραφο με την υπογραφή 13 «εργαζομένων» του Καφεναί και της Μυρσίνης! Έτσι λοιπόν, οι 13εις (θα καλούνται στο εξής έτσι, γιατί ο τίτλος εργαζόμενοι ή συνάδελφοι δεν τους ανήκει) αισθάνθηκαν την ανάγκη όπως δηλώνουν να αποκαταστήσουν την αλήθεια για τα όσα παράλογα καταλογίζονται στους υπέροχους εργοδότες τους!
Η μεγάλη των «λυπημένων» του Μακρυνάκη σχολή
Λένε, πως λυπούνται για το γεγονός ότι κάποιοι χάσαμε την δουλειά μας, ενώ μας συμπαραστέκονται, στις δύσκολες ώρες που περνάμε. Θεωρούν σαν δεδομένο ότι ο Καφεναίς έκλεισε, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στην οικονομική κρίση, ενώ παράλληλα λένε πως δικαίως έκλεισε ο Καφεναίς αντί για την Μυρσίνη, που θα μεταφερθεί στην θέση του σαν νέα εταιρία. Σπεύδουν να «αποκαταστήσουν» το «λερωμένο» και «σπιλωμένο» όνομα της εργοδοσίας δηλώνοντας ότι η εργοδοσία τηρούσε τα όσα είχαν συμφωνήσει ενώ όποτε είχαν πρόβλημα η εργοδοσία ικανοποιούσε, όσα από τα αιτήματα τους ήταν δίκαια. Δηλώνουν ότι οι απαιτήσεις μας είναι παράλογες, ότι με τον αγώνα μας δυσφημούμε το μαγαζί και τους εργοδότες και ότι τους οδηγούμε στην ανεργία γιατί θα κλείσουν και τα δύο μαγαζιά! Τέλος, ξεκαθαρίζουν ότι το παρών κείμενο είναι προϊόν δικιάς τους πρωτοβουλίας και ότι δεν παρακινήθηκαν ούτε απειλήθηκαν από κανέναν, προσπαθώντας έτσι να σώσουν τις δικές τους σχέσεις εργασίας!
1.        Καταρχήν, δεν είναι «περίεργο», που το κείμενο των 13, είναι ίδιο, με κομμάτι της αγόρευσης του δικηγόρου της εργοδοσίας στο δικαστήριο στις 12/8, όπου οι κατηγορίες για συκοφαντική δυσφήμιση και απειλή και άλλες τόσες, κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος και το δικαστήριο μας αθώωσε πανηγυρικά; Εάν το κείμενο είναι δικό τους τότε:
2.        Ξεκαθαρίζουμε ότι, ο Καφεναίς είναι ανοιχτός και το μαγαζί που έκλεισε είναι η Μυρσίνη! Άλλωστε, με δικαστική απόφαση, ο Καφεναίς δεν μπορεί να κλείσει μέχρι της 16/9 και βλέπουμε… Αυτοί που κλείνουν τα μαγαζιά είναι οι εργοδότες, η καπιταλιστική κρίση, τα μνημόνια και όλα αυτά τα βάρβαρα μέτρα και όχι εμείς που αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματά μας. Αν πάλι δεν αντιλαμβάνεστε το ποιος είναι υπεύθυνος αυτών των εξελίξεων, σταματήστε να πατάτε επί πτωμάτων, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα, σκεπτόμενοι ατομικά και όχι συλλογικά, για να διασφαλίσετε τις θέσεις εργασίας σας, στην δήθεν «νέα» αλλά ανύπαρκτη Μυρσίνη. Σας υπενθυμίζουμε ότι εμείς είμαστε οι απολυμένοι («γύρισαν τα πόδια να χτυπήσουν το κεφάλι»). Η τάξη μας η εργατική, έχει κάποιες αξίες και κάποια μέσα για να παλεύει, τις απεργίες, τις διαδηλώσεις, την αλληλεγγύη, την ενότητα κτλ, πράγμα που εσείς καταπατάτε, υιοθετώντας μάλιστα τα δόλια μέσα των εργοδοτών την ατομικοποίηση, την πλήρη υποταγή κ.τ.λ. μην δίνοντας λύση ούτε στα δικά σας προβλήματα, αφού μπαίνετε στη λογική διαχείρισης της εξαθλίωσης που μας έχουν επιβάλει. Αυτό που έχουμε να πούμε, είναι ότι θα έπρεπε να ντρέπεστε για την συμπεριφορά σας. Για την συμπαράταξη και πλήρη συμπόρευση με τα συμφέροντα τα σχέδια και τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, ώστε να κρατήσετε τις θέσεις εργασίας σας και μάλιστα οι 8 από εσάς σε άλλο κατάστημα (στον Καφεναί) επειδή έκλεισε «το δικό σας» όπως το αποκαλείτε (Μυρσίνη)!
3.        Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν ζητάμε αποζημιώσεις, πόσο μάλλον υπέρογκες.

  •  Θέλουμε πίσω την δουλειά μας, με συμβάσεις που να ανταποκρίνονται στην πραγματική μας εργασία

  • Τα δεδουλευμένα και τα δώρα μας, που άλλωστε  αυτά τα ποσά έχει επιβεβαιώσει και η Επιθεώρηση Εργασίας.

  • Τα δεδουλευμένα, τα δώρα μας και τα ένσημα μας με βάση την πραγματική εργασία που προσφέραμε και όχι αυτή που στα χαρτιά δήλωνε η εργοδοσία κατόπιν παραπλάνησης και τρομοκράτησής μας.

Όσο για το ποιόν της εργοδοσίας
Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε την πρακτική της εργοδοσίας στον Καφεναί:

  •  που προσπαθεί να στρέψει εργαζόμενους εναντίoν εργαζομένων για να επιβάλει τα σχέδια της

  • που προσπαθεί με διάφορους τρόπους (εξώδικα, πιεστικά τηλεφωνήματα, απειλές κτλ) τις τελευταίες δυο εβδομάδες να παρέμβει στα εσωτερικά του Συνδικάτου μας, της Ομοσπονδίας μας και του Εργατικού Κέντρου Θεσ/νίκης ώστε να σταματήσουν να στηρίζουν και να συμπαραστέκονται στον δίκαιο αγώνα μας. Παράλληλα ωθεί τους 13εις να κάνουν το ίδιο πράγμα! Κάπου υπάρχει και ένας νόμος που το απαγορεύει αυτό, αλλά τι λέμε τώρα στην εποχή που ζούμε.

Επίσης προσπαθεί με δόλια μέσα, να πείσει την κοινή γνώμη για το «αριστερό και κοινωνικό» της προφίλ, ότι τηρεί την εργατική νομοθεσία, καταγγέλλοντας εμάς τους εργαζόμενους ότι την εκβιάζουμε.  Εμείς οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι του Καφεναί το μόνο που βλέπουμε είναι μια πλήρη συμπόρευση και εφαρμογή της πολιτικής της εργοδοσίας με αυτή του Σαμαρά – Βενιζέλου, με ψέματα, σκευωρίες, εκβιασμούς, στημένα και κατασκευασμένα κατηγορητήρια κτλ. Και τώρα η προσπάθεια της εργοδοσίας να φτιάξει το δικός της «μέτωπο» από ατομικοποημένους και υποταγμένους «εργαζόμενους» ιδίου τύπου με το κράτος «έκτακτης ανάγκης» του Σαμαρά, με τις επιτάξεις, τα Ματ και  την καταστολή.
 Η κατάντια αυτής της εργοδοσίας φαίνεται και από το γεγονός ότι δεν διστάζει να εμπλέξει τα ανήλικα παιδιά της, σε μια εργατική διαφορά (που παίρνει άλλες διαστάσεις με δικιά της ευθύνη) αναρτώντας βίντεο στο You Tube βάζοντας τα παιδιά να τραγουδάνε ειρωνικά προς τους εργαζόμενους που διεκδικούν! Άραγε, ο εισαγγελέας ανηλίκων γνωρίζει για αυτήν την κατάντια σας;
Όσο για τα γεγονότα το 2010... Τα ίδια έλεγε και έκανε και τότε. Παραβίαζε την εργατική νομοθεσία, δεν πλήρωνε τίποτα από Δώρα και επιδόματα, υπερωρίες, ενώ δεν ασφάλιζε με βάση την πραγματική μας εργασία. Όλα αυτά είναι αποτυπωμένα σε έγγραφα και ιδιωτικά συμφωνητικά, στην Επιθεώρηση και το ΙΚΑ τα οποία η ίδια η εργοδοσία υπέγραψε!
Όσο για τα λεγόμενα τις εργοδοσίας ότι «δικό μου είναι το μαγαζί, όποιον θέλω θα απολύω» λέμε τα εξής. Στην εποχή που ζούμε με την ανεργία να καλπάζει, με πάνω από 1,5 εκατ. ανέργους και άλλους τόσους να υποαπασχολούμενους, η απόλυση ισοδυναμεί με έγκλημα! Έτσι διεκδικούμε σαν αίτημα, να απαγορευτούν οι απολύσεις. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν υπάρχει κανένας νόμος που να το λέει αυτό. Ωστόσο δεν υπάρχει και κανένας νόμος που να απαγορεύει τις διεκδικήσεις!
Βέβαια στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε απλά απολύσεις αλλά εκδικητικές, άκυρες και καταχρηστικές  απολύσεις:

  •   γιατί διεκδικούσαμε τα δεδουλευμένα μας και το δικαίωμα μας να συνδικαλιζόμαστε!

  • γιατί, για να τα διασφαλίσουμε, καταθέσαμε ασφαλιστικά μέτρα στο Ειρηνοδικείο Θεσ/νίκης και δικαιωθήκαμε!
Γι’ αυτούς τους λόγους είμαστε ανεπιθύμητοι από την εργοδοσία!
Παρόλα αυτά, εμείς συνεχίζουμε - αυτό που κάναμε και από την αρχή - να καλούμε την εργοδοσία να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου ώστε να βρεθεί μια λύση στα αιτήματα που διεκδικούμε. Να δώσει λύσει στο πρόβλημα το οποίο η ίδια δημιούργησε.
Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον ΚΑΦΕΝΑΙ 
 kafenesworkersfight.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.